ראשית – מה הוא ייחור?
ייחור הוא תהליך שבו לוקחים חלק מצמח קיים, בדרך כלל גבעול או ענף, ומניחים אותו במצע גידול כדי שיתפתח לצמח חדש. זוהי דרך פופולרית ונפוצה להתרבות צמחים, במיוחד צמחים פופולריים כמו סוקולנטים, קלנכואים, ורדים וצמחים אחרים. ייחור מצריך כמה שלבים פשוטים, אך חשוב לבצע אותם בצורה נכונה כדי להבטיח הצלחה.
איך לייחר צמחים לפי שלבים
שלב 1: בחרו את הצמח המתאים
ראשית, חשוב לבחור בצמח בריא לצורך הייחור. הימנעו מלבחור צמחים חולים או פגומים. בחרו גבעול צעיר ובריא, שאינו פרחני מדי. המטרה היא לקחת גבעול שהצמח יכול להוציא ממנו שורשים חדשים בקלות. אם יש על הגבעול פרחים אל תהססו להסיר אותם, כך תאפשרו לצמח להשקיע אנרגיה בגידול שורשים ולא בהחזקת הפרחים חיים.
שלב 2: חיתוך הגבעול
כשהגבעול נבחר, חותכים אותו בעזרת מספריים חדים או מספריים גנניות, כ-10-15 ס"מ מהקצה. וודאו שהחיתוך נעשה בצורה נקייה וחדה כדי למנוע פציעות או זיהומים. אם אתם מייחרים צמח אוויר או צמח בעל שורשי אוויר וודאו שביצעתם את החיתוך כולל שורש האוויר והכניסו אותו לאדמה או למים.
גלו את מעמדי העציצים של פלנטר – לחצו כאן >
שלב 3: החלפת מים תדירה
לאחר החיתוך, יש להימנע מלהשאיר את הייחור במים שלא הוחלפו לאורך זמן. במידה ובחרתם לייחר את הצמח שלכם במים, יש לשים אותו במיכל מים עד שמופיעים שורשים (ההליך עשוי להימשך 1-3 שבועות). ולדאוג להחליף את המים כל כמה ימים בכדי שלא תצטבר ירוקת על השורשים.
שלב 4: שתילה במצע גידול
לאחר שהשורשים מופיעים, יש לשתול את הייחור במצע גידול מתאים כמו תערובת אדמה שתספק ניקוז טוב. אם אין שורשים, ניתן להניח את הייחור במצע גידול יבש ולהשקות אותו בעדינות.
טיפים מנצחים לייחור בקצרה
- חיתוך נכון: השתמשו בכלים חדים ונקיים. חיתוך חלק עשוי לעזור בשורש חדש.
- מניעת ריקבון: הימנעו מהשקיית יתר של הייחור, שכן מים עומדים יכולים לגרום לריקבון. שימו לב שכאשר מערכת השורשים גדולה מספיק, זה הזמן להעביר את הייחור שלכם לאדמה.
- מיקום: הניחו את הייחור במקום מואר אך לא בשמש ישירה.
- סבלנות: תהליך הייחור יכול לקחת זמן. היו סבלניים ואל תמהרו להעביר את הייחור לאדמה עד שהוא מוציא מספיק שורשים.
- טיפ לייחור במים – החליפו את המים אחת לשבוע לכל ייחור ואם בא לכם להאיץ את התהליך – הוסיפו חיתוך של פוטוס לצד הייחור .שלכם, פוטוס ידוע כמשחרר הורמוני השרשה
ביצוע שלבים אלה בעקביות ובקפידה יכול להבטיח לכם הצלחה בייחור הצמחים שלכם!
אילו צמחים ניתן לייחר?
כמעט כל צמח שצומח מגרגר או ענף ניתן לייחר, אך ישנם צמחים מסוימים שמגיבים טוב יותר לתהליך וקל יותר להתרבות מהם. הנה כמה דוגמאות לצמחים שניתן לייחר בקלות:
1. סוקולנטים
סוקולנטים כמו אלוי וורה, קקטוסים, או אגרת (המלח) הם צמחים מעולים לייחור. הם יכולים להתפשט בקלות מייחורים של גבעול או עלה. הסוקולנט ייתן שורשים במהירות יחסית וישגשג.
2. קלנכואים
הקלנכואי הוא צמח פופולרי במיוחד שצומח בצורה מהירה ונפוצה. ניתן לייחר אותו בקלות על ידי חיתוך של גבעול צעיר ויש לו סיכוי גבוה להוציא שורשים.
3. הוורדים
וורדים, במיוחד אלה המגודלים בגינה, ניתן לייחר בקלות. ניתן לחתוך ענף גבעול בגודל 10-15 ס"מ, להשרות אותו במים למשך כמה ימים, ואז להעביר אותו למצע גידול עם אדמה פורייה.גלו את מעמדי העציצים של פלנטר – לחצו כאן >
4. פטוניה (Petunia)
פטוניות, צמחים צבעוניים במיוחד בגינה, ניתן לייחר על ידי חיתוך של ענף צעיר ושתילתו במצע גידול לח.
5. דפנה (Lavender)
דפנה, או לבנדר, הוא צמח נפלא לייחור. אם תבחרו גבעול בריא ותשתלו אותו במצע גידול יבש, תוכלו להשיג שורשים תוך כמה שבועות.
6. זמניה (Geranium)
הזמניה הוא צמח צבעוני שניתן לייחר בקלות על ידי חיתוך גבעול והעברתו למצע גידול לח.
7. נענע (Mint)
הנענע היא צמח שמתפשט במהירות וקל לייחור. אפשר לחתוך ענפים צעירים ולשתול אותם במים או באדמה, והם יפתחו שורשים במהירות.
גלו את מעמדי העציצים של פלנטר – לחצו כאן >
8. תבלינים כמו רוזמרין ושמיר
תבלינים כמו רוזמרין ושמיר יכולים גם הם להתרבות בצורה קלה מייחורים. חיתוך של ענף צעיר ושתילתו במצע גידול מתאים יוביל להצלחה.
9. צמחי בית דקורטיביים
צמחים כמו פילודנדרון, פוטוס, סינגוניום, ופיוניה מצוין גם כן לייחור. כל אחד מהם יכול להיות מנותק מחלקי גבעול ולהתחיל להוציא שורשים בזמן קצר.
10. צמחי מזון כמו עגבניות ופלפלים
גם צמחי מאכל, כמו עגבניות ופלפלים, יכולים להתפשט בעזרת ייחור של ענפי גבעול. זהו תהליך פשוט יחסית שיכול להניב צמחים חדשים.